Kunnskapsgrunnlag og
kunnskapsbasert praksis
Kunnskapsbasert praksis (KBP) i helsehjelp innebærer å ta faglige avgjørelser basert på systematisk innhentet forskningsbasert kunnskap, erfaringsbasert kunnskap og pasientens ønsker og behov i en gitt situasjon.
Kjønnsbekreftende behandling er et forskningsfelt i utvikling.
Forskningen på metoder og medisinsk trygghet, har foregått lenger, og er sikrere enn den forskningen som handler om psykisk og sosial fungering og fornøydhet over tid.
Et kunnskapsfelt i utvikling
Kjønnsbekreftende helseomsorg er et forskningsfelt i utvikling. Medisinene som brukes i hormonell behandling for kjønnsinkongruens, er godt kjent fra andre typer helsefelt, der de har vært i bruk lenger. Virkninger og bivirkninger er godt kjent. Forskningen som handler om transpersoners psykiske og sosiale fungering og fornøydhet over tid etter kjønnsbekreftende behandling er av noe nyere dato, og er et felt der det hvert år kommer nye forskningsresultater.
Innen begge disse sporene, både det medisinsk-biologiske, og det psykososiale, kommer stadig ny forskning, og det foregår langtidstudier som følger personer som har mottatt kjønnsbekreftendebehandling tilbake til 90-tallet og framover. Vår erfaring er at forskningen som har tilkommet hittil gjennomgående viser at medisinsk og biologisk, følger vi forventede effekter, og ser i liten grad uventede/alvorlige bivirkninger. Vi ser samtidig enten nøytrale eller positive effekter av behandlingsmodellen når det gjelder psykososial effekt.
Samtidig kommer det ikke forsknings som viser at å holde tilbake behandling gir positive effekter. Det finnes heller ikke forskning som viser at kun psykiatrisk eller psykososial behandling har god effekt for personer som søker hjelp for å justere utseende ved hjelp av hormonbehandling.
Klinikere innen alle helsefelt skal alltid følge med på utvikling innen forskning og fagfeltet internasjonalt; samtidig gjøres beslutninger basert på individuelle vurderinger av pasienters behov, opp mot eksisterende oppdatert forskningskunnskap, behandlingens risikobilde, og klinisk, erfaringsbasert kunnskap - innenfor rammene av lokale forutsetninger og muligheter.
På våre sider om kunnskap og forskning om kjønnsbekreftende helsehjelp, har vi skrevet mer om hva som regnes som høy standard for kunnskap i helseforskningen og graderingssystemene for medisinske retningslinjer. Det er nyttig å merke seg at det ikke er alltid etisk eller praktisk gjennomførbart å gjøre studier som kan bevise effekten av en behandling bortenfor enhver skeptikers tvil. I helsevesenet gjøres hele tiden avveininger av forventede effekter ved å gi behandling vs å ikke gi behandling, klinisk erfaring, individuelle behov, muligheter og forskningsbasert kunnskap.
Det er viktig å følge med på utviklingen av forskningen og følge kunnskapen forskningen gir så tett som mulig. Innenfor kjønnsbekreftende behandling er det enkelte som mener forskningen ikke gir oss nok svar, og ikke er omfattende nok. Vi kan ønske oss mer forskning, men vi kan ikke overse den samlede kunnskapen fra forskningen som faktisk finnes og den som gjøres i dag, fordi den kanskje ikke gir alle svarene ennå. Å holde tilbake en medisinsk behandling som viser positive resultater for et overveldende flertall, er ikke et nøytralt valg.
Les mer om hvordan HKS jobber for å hjelpe klienter å ta gode valg for sitt liv her.